Mer søvn gir topp prestasjonsevne

Søvn er ikke bare viktig for kroppen. Tilstrekkelig mye søvn skjerper også hjernen, og gjør at du både jobber raskere og bedre. Det er lett å tro at du får bedre tid til å jobbe dersom du kutter ut litt søvn, men hvis du er trøtt jobber du langsommere og dårligere. Derfor kan det lønne seg å heller investere i et par ekstra timer søvn. Da går arbeidsdagen lettere, og det er til og med mindre risiko for at du gjør feil. For lite søvn gjør deg ukonsentrert, og dermed kan du gjøre tabber du ikke ville ha gjort dersom du var uthvilt. Jo større ansvar du har på jobben, desto viktigere er det å sove nok. Da yter du maksimalt.

Søvn renser hjernen

I løpet av dagen samler det seg giftstoffer både i kroppen og i hjernen. Disse giftstoffene kan være skadelige. Det er her søvnen kommer inn i bildet. Når vi sover, fjernes giftstoffer fra hjernen, og bidrar til at den holder seg frisk og fungerer optimalt. Når vi sover, blir også minner arkivert og sortert, og denne prosessen gjør at hjernen fungerer bedre og raskere etterpå. Det er litt som med datamaskinen din. Av og til må den oppdateres og omorganiseres, slik at ytelsen er på topp. Det er ingen tvil om at Mer søvn= topp prestasjonsevne. En uthvilt hjerne fungerer optimalt, og du vil derfor kunne gjøre mer jobb på kortere tid, samtidig som den jobben du gjør har topp kvalitet.

Søvn er også viktig for humøret og den generelle helsen. Hvis du sover for lite, fungerer ikke immunsystemet optimalt. Det gjør deg mer utsatt for ulike sykdommer, for eksempel forkjølelse og influensa. Selv en liten forkjølelse kan redusere effektiviteten din. Sover du lite, kan du dessuten lett bli grinete og sur, og det blir vanskeligere for andre å samarbeide med deg. Du blir kanskje mindre åpen for konstruktiv kritikk, og har større problemer med å se egne feil og tabber. Sover du bedre, er humøret bedre. Så Mer søvn= topp prestasjonsevne. Dette gjelder også prestasjonsevnen din når du samarbeider med andre. En uthvilt kropp og en uthvilt hjerne presterer alltid best på alle områder.

Ikke la sengen ødelegge dagen

Hvis du sover dårlig, trenger det ikke å være fordi du legger deg for seint. Det kan rett og slett skyldes sengen eller vanene dine rett før sengetid. Hvis du jobber foran dataskjermen før sengetid, kan det bli vanskeligere å sovne. Legg også fra deg mobilen i god tid før sengetid, ettersom blått skjermlys gjør det vanskeligere å sovne. Hvis sengen er dårlig, og du våkner stiv og støl, eller ligger og vrir deg hele natta, er det på tide å kjøpe en ny seng. Invester i søvnen din. Både en ny seng, for eksempel fra furniturebox.no
og nytt, rent sengetøy kan gjøre underverker for søvnkvaliteten din. Sørg også for å ha det mørkt og litt kjølig i soverommet om natten. Dette gir den beste søvnkvaliteten. Prøv også å få minimum 8 timer søvn hver natt. Du tror kanskje du klarer deg med mindre, men respekter kroppens og hjernens søvnbehov.