I Norge begynte stadig flere og få øynene opp for sjakk etter at den folkekjære Magnus Carlsen begynte å etablere seg i toppsjiktet, og etter hvert ble verdensmester. I en nasjon hvor vi ellers er mest opptatt av fotball, håndball og selvfølgelig skisport, er det ikke ofte det er rom for at andre idretter tar oss med storm. Likevel begynte sjakk å bli ganske populært rundt 2013, da Carlsen for første gang ble verdensmester. På denne tiden dukket det konsekvent opp et interessant spørsmål: er sjakk virkelig en idrett?
Anerkjent som idrett
Vi nordmenn liker det når våre egne etablerer seg på topp, og mange benytter seg av tjenestene til centum.no for dra på internasjonale konkurranser og se våre landsmenn gjøre det bra. Vår entusiasme for Magnus Carlsen var nok med på å gjøre sjakk mer populært i de tusen hjem. At Carlsens sjakkpartier ble vist på storskjermer på puber og utesteder var nok til at enkelte begynte å konstatere at sjakk definitivt er en idrett. Debatten raget i Norge, selv om den utvilsomt tok av i utlandet.
Det vi kan fastslå er at minst 105 land har anerkjent sjakk som en idrett, og også av den Internasjonale Olympiske Komité (IOC). Samtidig har Norges Idrettsforbund sin egen definisjon av hva en idrett er, og der hevdes det at det må være fysisk aktivitet involvert for at det skal kunne regnes som en idrett. Å flytte en bonde et hakk frem på brettet, telles altså ikke.
Sport eller idrett?
Det er vanlig at vi bruker ordene sport og idrett om hverandre, men her kan det være greit å dra et skille. Ordet idrett, som kommer fra det norrøne iþrótt, vektlegger personlig innsats og kontroll over egen kropp. Ordet sport kommer fra det franske ordet desport, og betyr fritid. I sport spiller redskapet som brukes en stor rolle, i dette tilfellet sjakkbrikkene. Selv om disse definisjonene av både sport og idrett er noe løse, ser det ut til at sjakk faller innenfor begge to. Sjakk kan ses på som både en sport og som en idrett.
Det hele kan virke som en litt meningsløs debatt og en noe triviell problemstilling. Enten liker vi sjakk, eller så gjør vi det ikke. Er definisjonsspørsmålet egentlig så viktig? Det som definitivt ier/i viktig, er at å spille sjakk er veldig bra for oss. Det er super hjernetrim, og det gir både fysiske og mentale fordeler vi kan dra nytte av.
I sjakk er hvert eneste trekk av essensiell betydning, og ett feiltrinn kan gi motstanderen overtaket. Selv om de færreste av oss drømmer om å bli profesjonelle sjakkspillere av Carlsens kaliber, gjør vi lurt i å sette oss inn i spillet. Ettersom fordelene med å være en dyktig sjakkspiller er mange, vil det å spille være et sjakktrekk i seg selv.