Skating

Visste du at det på 1980-tallet var forbudt å skate i Norge? Dersom du som besøkende tok med deg skateboard hit, risikerte du på den tiden å få brettet konfiskert. Heldigvis har mye vann rent i havet siden den gang, og staten har ikke denne overbeskyttende holdningen til skating lenger. Generelt sett har skatesporten, som er kjent for knall og fall, blitt nokså stueren. I 2020 vil skating være en del av De olympiske leker for aller første gang.

Norsk Organisasjon for RulleBrett

Dette er det enkelte som har uttrykt misnøye overfor. Skating har alltid vært en undergrunnssport og en egen sub-kultur hvor det ikke nødvendigvis handler om å vinne. Ved å la skating bli en del av OL kommersialiseres sporten, vil mange ha det til. Norsk Organisasjon for RulleBrett, eller NORB, er blant de som ikke ønsker at skating skal innlemmes i OL. Denne organisasjonen har eksistert siden 1977, da den ble opprettet som følge av at skating skulle bli forbudt.

Forbudet ble vedtatt til tross for NORBs innsats, og helt fram til 1989 kunne folk regne med å få rullebrettene sine konfiskert. Gjennom organisasjoner som NORB har skatingen blitt svært inkluderende. Skatingen har i Norge blitt en arena hvor ungdommer kan møtes. Enten du er enig om at skatingen bør unngå å bli kommersialisert eller ikke, kan det bli spennende å se hva den økte eksponeringen idretten får gjennom OL fører til.

Skatingens historie

Skating slik vi kjenner sporten i dag begynte så smått å ta form på 1950-tallet, og fram til 70-tallet foregikk skatingen stort sett på flat mark. Triksene utøverne prøvde å overgå hverandre i, var stort sett håndstående og piruetter. Etter hvert begynte noen surfere å lage en ny type brett med polyuretanhjul, noe som ga utøvere bedre grep på underlaget. Teknikker benyttet til surfing ble inkorporert i skatingen, og etter hvert begynte folk å skate i svømmebassenger tømt for vann.

Dagens skateboardramper minner fremdeles om disse. I dag finnes det sikkerhetsutstyr laget for skating, og det er generelt mye fokus på sikkerhet. Rullebrettkjøring er noe alle kan drive med, ung som gammel. Samtidig skal du være forsiktig dersom du for eksempel lider av artrose i kne, da belastningsskader som følge av skating kan forekomme. Faktisk går enkelte så langt som å kalle skating for en ekstremsport. Som utøver kan du imidlertid komme stygge skader i forkjøpet ved å bruke hjelm, knebeskytter og håndleddbeskytter.

Øv deg hvor som helst

Det fine med å stå på skateboard er at det er en hobby du kan ta med deg veldig mange steder. Folk finner de rareste områder i bysentra og andre strøk hvor det finnes bar bakke og gjerder/rekkverk de kan «grinde» på. Det trenger ikke være noen skaterampe i nærheten av der du bor, og mange profesjonelle skatere holder seg nærmest utelukkende til å gjøre triks på bakken. Triks som «kickflips», «heelflips», «ollies» og mange andre kan du gjøre rett utenfor din egen ytterdør.