Hvordan komme i sonen?

For dem som har nådd visse nivå i treningen, så handler det som regel om små marginer. Enten for at det skal gå galt, eller for at man skal klare noen nye personlige rekorder. Det kan være i den velkjente markløftet i styrketrening eller klare en bakke-sprint på under 5 minutter. Uansett så handler det om å trene riktig og restituere nok.

Noen ganger opplever man nesten at man flyr når man trener. En hard økt kan gi ekstremt gode følelser som utgir seg for å være en sfære der man flyter inni. Denne sfæren kalles sone og det er her man vil komme til. Så hvordan kan man klare det?

Gå nei vekt eller finn konkurranse-vekta

For kondisjonsidretter gjelder det å finne en balanse mellom kraft og motstand. Kraften gir skyv i den retningen man ønsker. Det kan være kraft i beina når man løper eller øver på et løft som kalles clean and split eller rykk og støt. Men når man løper så kan man ikke være for tung. Da går kreftene man bruker nedover og ikke i lengderetningen. Derfor er det viktig å komme i den rette vekta. Dette skjer naturlig og over tid om man trener og restituerer riktig.

Bruk musikk eller motivasjon

Å være i en sone er nesten som en rus. Man føler seg uovervinnelig og sterk. Man kan løfte vektene rett opp uten å ha gjort det før. Man klarer å holde tritt med de andre løperne i gata. Med trådløse airpods kan man trene uhemmet enten det er løping eller styrkeløft. Musikken på øret lammer deg nesten, du finner flyten og kommer umerket inn i sonen. Det kan være en motivasjons-tale du lytter til, en av Martin Luther King eller Steve Jobs. Enten du har en drøm eller håp som du kan realisere gjennom din intuisjon, skjebne eller karma. Det sa nemlig Steve Jobs, gründeren bak Apple.

Tren hardt ofte

Dette er en sannhet med modifikasjoner. For har du nettopp begynt å trene, så vil hard trening drenere deg for energi. Dessuten kan du få skader som vil ta lang tid å lege. Men når du opplever sonen så vil du garantert ha mer. Du må jage drømmen om å klare 10k under 40 minutter eller bakke-sprinten på under 4 minutter. Når man trener hardt vil man øke sin kapasitet. Man blir ør og man føler man tar i for mye. Man opplever sonen.

Få nok søvn og riktig næring

Restitusjon er alfa omega. Man kan ikke leve uten søvn. Når man skal trene for å nå mål, da er man avhengig av å kunne ha tid til det. Dette er en av problemene for folk flest. Tiden strekker ikke til. Det eneste man kan forbedre seg på, er effektiviteten. Da er det uhyre viktig å spise riktig og nok. Deretter bærer det rett til sengs. Man kan heller ta økte tidlig om morgenen, enn å skulle presse inn trening mellom møter og lunsj. Riktig mengde vanninntak vil gi raskere vei til suksess.