En utøver på langrenn.

Toppidrettsutøvere og travle studenter!

Det er ikke bare, bare å være student i tillegg til at man er en toppidrettsutøver! Johannes Høstflot Klæbo, Eirik Brandsdal, Jørgen Graabak, Jan Schmid og Andres Musgrave er alle NTNU-studenter på plass under OL i Sør-Korea. Her får studentene konkurrert med de største stjernene innen de ulike idrettene. Vi får bare håpe at de kommer hjem med gullet i år! Klæbo er en favoritt blant oss i Norge, og den fremste gullkandidat i OL. På siden som idrettsstjerne tar han bachelor i økonomi og administrasjon. Eirik Brandsdal går master teknologi – energi og miljø. Andrew Musgrave representerer for Storbritannia. Han tar master på deltid i teknologi. NTNU har blant annet vært gode med å tilrettelegge for sine studenter. Graabak studerer samfunnsøkonomi og Schmid tar studier innen samfunnsvitenskapelige fag. Han har nesten 300 studiepoeng hos NTNU. Emnene som inkluderes er kjemi, idrett, tysk, pedagogikk og psykologi. Det er ganske mye det, men flere enkeltemner kan alle universitets studenter ta.

Får studiene tilrettelagt

Graabak og Schmid er begge med i Team NTNU sin satsing på toppidrettsstudenter. Utøverne får tilrettelagt utdanningen med toppidretten sin. NTNU tilrettelegger for utøvere, slik at de kan kombinere toppidrett med utdanning. Det er over 200 toppidrettsstudenter som har fått studieløpet sitt tilrettelagt. Tidligere NTNU-studenten Tiril Eckhoff, tok blant annet bronsemedalje under OL i Sotsjii i 2014. Echoff studerer og driver med skiskyting. I år vil hun også være å se på TV-skjermen under årets OL. Visste du for eksempel at ansatte i NTNU får se OL på arbeidstiden? Det er ikke mange professorer som får! En foreleser ved NTNU Senter for toppidrettsforskning, sa før OL i Sotji at rusen som oppleves når man publiserer en vitenskapelig tekst kan sammenlignes med rusen som oppleves på idrettsarenaen. Å drive med toppidrett er ikke enkelt, mens man studerer på et høyt akademisk nivå. Du må på forhånd være klar over belastninger som kan forekomme. Du merker det kanskje ikke selv, men kroppen vil kjenne belastningene som forekommer. Dette kan være en stor stressfaktor selv for en idrettsutøver, med tilrettelagt studier. Noen vil kanskje si seg uenige.

Toppidrettsutøver med to talenter

Om du undersøker, så vil du finne ut at flere toppidrettsutøvere har minst to talenter på lur. Flere av de som er flinke i idrett er også like flinke studenter. Som student vil du jo også ta med deg erfaringer, som er godt etterspurt i arbeidslivet. Det kan selvfølgelig være krevende å kombinere idrett med studier. Det kan derimot være med på å gi kunnskaper for oss studenter, videre i arbeidslivet. Det er snakk om verdifulle livserfaringer. Det har jo vist seg at fysisk aktivitet er god trening for selve hjernen! Vi får håpe at studentene våre kommer hjem med gullet! Vet du hva som gir ekstra stemningen under OL i Pyeongchang? feir gullet hos partyking.no! Her finner du masse av kostymer, masker, ballonger og festartikler. Det er nemlig et eget tilbud med after-ski tema for å feire OL gullene. Her finner du blant annet lysende briller, plastkopper, røykmaskin, ølhjelm og ikke minst skikostyme!