Varier med ulike treningsformer!

Det er sunt å trene, men det er faktisk ikke sunt å trene for ensidig. Variasjon i treningen gir bedre effekt, og er dessuten mye morsommere. Hvis du bare trener på samme måte hver eneste dag, er det større sjanse for at du går lei av treningen. Og hvis du går lei, slutter du kanskje å trene, fordi motivasjonen forsvinner. Variert trening gjør at du ikke går lei. Ensidig trening øker også risikoen for belastningsskader. Hvis du trener på samme måte hver gang, trener du bare enkelte muskelgrupper, mens andre muskler blir ignorert. Dermed øker faren for belastningsskader. Heldigvis er det lett å variere treningen, og ofte er det ikke så mye som skal til. Finn aktiviteter som du syns er morsomme å holde på med, for hvis du liker å trene, er det mye lettere å gjøre treningen til en vane. Og hvis treningen skal virke, må den bli til en vane.

Belastningsskader av ensidig trening

Trening skal egentlig styrke kroppen og gjøre den mindre utsatt for skader. Men ensidig trening kan virke motsatt. Hvis noen muskler blir styrket, mens andre ikke får trening, vil musklene bli ujevnt belastet. Derfor er det viktig å styrke alle de store muskelgruppene. Det er også viktig å kombinere styrketrening med utholdenhetstrening. Det hjelper ikke å ha sterke muskler dersom du ikke har god utholdenhet. Det er faktisk trening av hjertemuskelen som er viktigst for helsen. For å trene hjertet, må du få opp pulsen og bli andpusten. Du trenger ikke å løpe som en gal for å trene kondisjonen. Du kan velge treningsformer som gir liten slitasje på kroppen, for eksempel sykling eller svømming. Trening i vann styrker alle muskelgrupper, og reduserer dessuten risikoen for skader under treningen. Gjør gjerne styrketreningen morsom ved å trene ute, eller ved å gjøre noe annet enn å løfte vekter. Hagearbeid kan faktisk betegnes som styrketrening, spesielt hvis du løfter eller bærer tunge ting. Du kan også legge inn styrketrening i hverdagslige gjøremål.

Reduser skaderisikoen når du trener

Løpetrening er effektivt og populært. Når du løper, trener du alle de store muskelgruppene i beina og ryggen, og du trener samtidig hjertet og forbedrer kondisjonen. Løping trener også opp balansen, og er en lett treningsform å drive med, ettersom du kan løpe nesten hvor som helst. Men løping kan også gi stor belastning på føtter, bein og rygg. Derfor er det veldig viktig å velge gode sko. Dette gjelder spesielt når du løper på grusvei eller asfalt. Hvis du løper i skogen, er god grep viktigere enn demping i sålen. Løp gjerne på variert underlag. Gode sko er viktig også i hverdagen, spesielt hvis du er mye på beina på jobben eller hjemme. ecco sko hjelper deg å redusere belastningen beina blir utsatt for. Med gode sko, blir du ikke like raskt sliten, verken når du jobber eller når du trener. Husk at dempingen i joggesko ikke varer evig. Skift derfor sko med jevne mellomrom.