Om sport og politikk

Dessverre så har det vært tilfeller hvor sport og politiske intensjoner har blitt blandet sammen, og hvor det har kommet veldig alvorlige utfall. Det sies jo at sport og politikk ikke skal blandes sammen, og det er en edel tanke, som ikke har noen grobunn. Mange store land har politiske ambisjoner som kan komme frem gjennom idrett og siden mange ulike sportsgrener er så populære så er de perfekte for folk som vil ha oppmerksomhet.

Eksempler på dette er jo blant annet sommer-OL i Berlin i 1936, da Hitler forsøkte at den hvite rasen var bedre enn noen annen rase. Men han ble slått av den svarte sprinteren Jesse Owens, som tok hele fire gull under mesterskapet. Andre eksempler også i München i 1972 hvor elleve israelske deltagere ble holdt fanget og drept av en palestinsk gruppe som fremmet krav om løslatelse av fanger.

Det er ikke overraskende at disse typene av arrangement blir utsatt for slikt, siden verdens øyne er rettet mot dem, og det er en svært effektiv måte for å få oppmerksomhet på til noe som man kjemper for. Dessverre så har det hatt fatale følger for de involverte.

Det er jo spesielt de olympiske lekene som har blitt utsatt for politiske manøvreringer av ulike land. Det er vel fordi det er eneste stedet hvor land konkurrerer mot hverandre i en så stor skala, og det blir en slags storpolitisk øvelse midt i all sportsutøvelsen. Man ser jo det også nå i våre dager også, men da for fotball-VM.

VM skal være i Russland i 2018 og i Qatar i 2022 og mange har protestert på det, siden man anklager disse landene for å ikke opprettholde menneskerettighetene og andre diverse handlinger, som er både moralsk sett forunderlige, men også muligens kriminelle. Det er mange som sier at man bør boikotte disse to mesterskapene, men det er svært lite sannsynlig at det kommer til å skje. Like lite sannsynlig som at de kommer til å bli holdt noen andre steder enn Qatar og Russland.

Det er jo det som er problemet med slike konkurranser og den gigantiske økonomien som svirrer rundt sport. Det er alltid noe som vil ha sin del av kaka, og det kan gå utover ganske mange uskyldige. Synd er det, fordi sport skal egentlig i bunn og grunn være for å konkurrere mot hverandre, og se hvem som er best.