Kosthold og fysisk aktivitet

For idrettsutøvere er det ekstremt viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Dette gjelder egentlig alle som ønsker å ha et sunt liv – det er viktig å få i seg riktig og tilstrekkelig energi for å møte små og store utfordringer i hverdagen. Det gjelder altså å få i seg de nødvendige næringsstoffene, samtidig som man ikke fyller kroppen med det som er usunt, for eksempel for mye sukker eller for mye fett. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva et sunt kosthold innebærer, hvorfor det er viktig å tenke på kostholdet for deg som er fysisk aktiv, og ikke minst hvilken mat du bør spise for å få i deg de nevnte næringsstoffene. Uansett hvilken idrett du driver med, om det er sjakk, svømming eller skating, er kosthold viktig.

Karbohydrater

Det er helt avgjørende for alle som driver med fysisk aktivitet å få i seg tilstrekkelig med karbohydrater. Karbohydrater er byggesteinene kroppen trenger for å ha energi til å bevege seg. Mange er redde for å få i seg for mye karbohydrater, fordi man kan legge på seg av det. Men, for de som er fysisk aktive er faktisk karbohydrater som for eksempel lasagneplater eller ris, viktig for å kunne yte optimalt. Det er viktig å ikke bli for fokusert på utseende, men å heller tenke gjennom hva det er kroppen faktisk trenger.

Vitaminer og mineraler

Det er ekstremt viktig å få i seg riktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker er kanskje den fremste kilden til disse næringsstoffene, og det er derfor ikke uten grunn at det til stadighet er kampanjer som oppfordrer oss til å spise mer frukt og grønt. Vitaminer brukes av kroppen til å bygge opp og vedlikeholde essensielle deler som hud, negler og hår. Det er derfor lurt å få i seg minst fem frukt og grønnsaker i løpet av en dag. Dette kan for eksempel være eple, banan, agurk, tomat eller paprika.

Proteiner

For å bli stor og sterk trenger man proteiner. De er på mange måter kroppens byggesteiner, og gjør at musklene vokser og blir sterkere. Proteinrik mat gjør deg også mer mett enn annen type mat. Det er lurt å innta et proteinrikt måltid like etter en hard treningsøkt. Proteiner finnes i for eksempel kjøtt, fisk og egg. De som driver med kroppsbygging eller vektløfting har et spesielt fokus på å få i seg tilstrekkelig med proteiner i løpet av en dag, nettopp fordi det er så viktig for dem for å få musklene til å bli større og sterkere.

Fett

Det siste vi vil nevne er fett. Mange tror at fett er farlig, men riktig type og riktig mengde fett er bra for kroppen din. Det er ikke sunt å ha for lav fettprosent, og du bør derfor ha en viss mengde fett i kostholdet ditt. Lykke til!